Studiul geotehnic este un cel mai uzitat tip de documentație geotehnică utilizată în proiectarea oricărei construcții, datorită informațiilor valoroase pe care le furnizează despre terenul de fundare.
Scopul principal al acestui studiu este de a oferi informații detaliate despre caracteristicile terenului de fundare, care sunt necesare pentru a dimensiona structura de rezistență adecvat.
Există cateva tipuri de documentații geotehnice, cum ar fi:
> avize geotehnice
> studii geotehnice pentru PAC si de detaliu
> monitorizare geotehnică
Etape de realizare
Un studiu geotehnic implică mai multe etape importante, cum ar fi: realizarea forajelor geotehnice, prelevarea probelor de sol, analiza acestora la un laborator specializat pentru a determina caracteristicile mecanice principale ale solului, și redactarea studiului geotehnic, care va include recomandări de fundare. Este important de reținut că detaliile din studiu sunt recomandări, iar decizia finală asupra dimensionării structurii de rezistență aparține entității responsabile.
Importanta investigatiilor
Studiul geotehnic corect este esențial pentru a dimensiona corespunzător structura de rezistență a unei construcții și pentru a evita atât supradimensionarea cât și subdimensionarea acesteia. In cazul in care nu se face o investigatie profesionista si adecvata, aceasta decizie poate duce la costuri financiare semnificative, supradimensionarea inutilă a structurii sau chiar probleme de rezistență și estetice ale construcției în timp.